Türkçe İngilizce

Emzirme Ile Ilgili Merak Edilenleri Uluslararası Emzirme Danışmanı Doç.Dr. Güliz Onat’a Sorduk

Emzirme Ile Ilgili Merak Edilenleri Uluslararası Emzirme Danışmanı Doç.Dr. Güliz Onat’a Sorduk

https://agumama.com/2017/02/27/emzirme-ile-ilgili-merak-edilenleri-uluslararasi-emzirme-danismani-doc-dr-guliz-onata-sorduk/

 

Hamilelik süreci tamamlanıp, bebek dünyaya geldikten sonra hemen hemen her uzmanın en çok önem verdiği konu emzirmedir. Emzirme anne için en az hamilelik kadar önemli bir konudur. Emzirme doğru uygulandığında hem anne hem de bebek için sayısız fayda sağlar.

Emzirme doğumla birlikte doğal sürecinde ilerleyen bir eylem olsa da bazı anneler, emzirmeye başlarken ve emzirme esnasında çeşitli endişeler duyabilir. Emzirmeyi doğru uygulayıp uygulayamayacağı, yeterli süt gelip gelmeyeceği, sütünün bebeğinin yetip yetmeyeceği gibi. Bu konuda annelerin endişelerini biraz da olsa gidermek amacıyla konu ile Türkiye’de ilk ve tek uluslararası emzirme danışmanlığı sertifikası olan Doç.Dr. Güliz Onat ile emzirme danışmanlığı ve emzirme ile ilgili en çok merak edilen konuları konuştuk.

Kendinizden biraz bahseder misiniz?

Kadın Sağlığı Ve Doğum Hemşireliği Anabilim Dalı Doçentiyim. Beş sene klinik hemşireliğin ardından, yıllarca üniversitelerde akademisyenlik yaptım. Şimdi ise hamile pilatesi eğitimlerimi tamamladım, anneleri doğuma hazırlama konusunda pilates yoluyla yardımcı oluyorum. Cinsel sağlık eğitmenliği yapıyorum. Ayrıca uluslararası kurul sertifikalı emzirme danışmanı olarak Türkiye’nin ilk ve tek hemşiresiyim.

Emzirme danışmanlığı nedir? Emzirme danışmanı ne yapar? 

Emzirme danışmanı, anneleri emzirme konusunda destekler. Aynı zamanda annelerin bebeklerini besleme konusunda (mama ya da anne sütü) seçimlerine saygı duyarak, seçimlerinde bebek ve anne sağlığı açısından en yararlı sonuçları elde etmede yardımcı olur. Meme başı problemleri, çatlakları, ağrıları, süt yetersizliği ya da memeden almayan bebekler, prematüreler, biberona alışmış bebekler için çözüm önerileri geliştirir. Ancak annelere tavsiyem eğitimlerini bilmedikleri kişilerle çalışmaktan kaçınmalarıdır. Günümüzde 2 günlük eğitimden geçen herkes kendine “emzirme danışmanı” ünvanı vermekte ve bu sıfatla profesyonel işler yapmakta. Halbuki emzirme danışmanlığı konusunda dünya genelinde tek tanınan kurum International Board of Certificated Lactation Consultant’tır. Bu sertifikaya sahip kişiler IBCLC yani uluslararası kurul sertifikalı emzirme danışmanı ünvanı alır. Ciddi ve uzun süreli teorik ve pratik eğitimin ardından, sınavdan başarılı olanlara bu ünvan verilir. Anneler http://www.ilca.org/why-ibclc/falc linkten kendi bölgelerinde bu ünvana sahip emzirme danışmanlarını bulabilirler. 

Anneler bir emzirme danışmanına neden ihtiyaç duyar?

Emzirmede zorluk yaşayabilirler. Nasıl emzireceğini bilmeyebilirler. Sütlerinin yetersiz olduğundan şüphe edebilirler. Psikolojik olarak bir uzman gözünden değerlendirilerek, rahatlamak isteyebilirler. Mama ile besliyorlarsa anne sütü ile besleme kararı almış olabilirler. Evlat edinilmiş bebeklerini emzirmek isteyebilirler, böylece güçlü bir bağ kurmak isteyebilirler. İçe çökük, düz, büyük ya da kanayan bir meme başı problemi olabilir. Bazen hiç bir sorun olmasa bile bebeğinin etkin ve doğru emip emmediğini kontrol ettirmek isteyebilirler.

Ev ziyaretlerinde annelere nasıl bir destek sağlıyorsunuz?

Öncelikle ev koşullarında güvenli emzirme çevresi yaratıyorum. Emzirme konusunda beceri eğitimi gerçekleştiriyoruz. Eğer özel bir sorunu varsa, buna yönelik özel çözüm haritalarını birlikte oluşturuyoruz. Bebek bakımı, kadın sağlığı konusunda merak ettiklerini cevaplıyorum. Bir haftanın sonunda, bir değerlendirme yapıp, sonuca ulaşıp ulaşamadığımız değerlendiriyorum, henüz sonuç alınmadıysa süreci yeniden ama farklı yol haritalarıyla yeniden şekillendiriyoruz. 

Emzirme ne zaman başlanmalıdır? 

Doğumdan hemen sonraki ilk yarım saat ya da bir saat içinde. Hatta normal doğumlarda hemen.

Zor doğumlar veya sezaryen doğum süt üretimini nasıl etkiler?

Süt inmesi biraz gecikebilir, bu sırada bebeğe mama başlanmış olabilir. Mama ile doyan bebek, süt üretimi için gerekli anne memesine uyarı yapmayı başaramayabilir çünkü karnı toktur. Meme başı uyarısı olmazsa, süt üretimi başlamaz. Bu kısır döngü haline gelebilir. Annelere tavsiyem, doğumdan önce emzirme eğitimleri almaları. Böylelikle hamilelikte yapılan bazı uygulamalar ile meme başı çatlaklarından korunmak mümkün. Ayrıca doğumdan sonraki ilk saatlerde bebeklerini nasıl besleyecekleri konusunda daha bilgili olurlar. Mama-sütün gecikmesi kısır döngüsüne hiç girmezler.

Bebek emerken yeterli süt aldığı nasıl anlarız?

Objektif olarak kirlettiği bez sayısı ve kilosuna bakarak değerlendirilir. Basitçe anneler, doygunluğa ulaşmış bir ifadeyi bebeklerinin yüzlerinde gözlemleyebilirler, sıkılı olan yumruklar gevşer, çoğu zaman kendiliğinden bebek uykuya dalar memede, mutlu ve huzurlu bir bebek vardır.

Aktif olarak emziren bir anne süt sağmalı mıdır? Sağılan süt nasıl saklanmalıdır?

Aktif olarak emziren bir annenin bebeğinde kilo sorunu yok ise sağmalarına gerek yok. Ancak acil durumlar için kullanılmak üzere ya da işe başlayınca kullanılmak üzere depolamak amaçlı sağabilirler. Bazen sağmanın farklı amaçları olabilir, aşırı dolgun memeyi rahatlatmak gibi. Ancak sağarken de doğru teknikle sağmak önemli çünkü sağma işlemi düşünülenin tersine basitçe pompayı memeye yerleştirmenin ötesinde bir işlem, çok basite indirgenecek bir işlem değil. Uygun yapılmaz ise meme başı sorunları, aşırı uyarılma, buna bağlı  bebekte gaz gibi problemler görülebilir. Bu gibi özel durumlar için bir uzmanla çalışmak da fayda var. Sağılan süt uygun kaplarda,  18-24 derece oda ısısında 3 saat, buzdolabında 3 gün, buzlukta 3 ay saklanabilir.

Sütün oluşması genetik midir? Artışı nasıl sağlanır?

Genetik miras elbette tüm sağlık konularında olduğu gibi emzirmede de önemli ancak tek belirleyici değil. Artış sağlamak için kulaktan dolma bilgiler yerine, kendi durumlarına özel teknikler kullanmaları gerekir. Çünkü her annenin yapısı, bedeni, bebeği farklı. Her süt arttırma tekniği herkese uygun olmayabilir. Basitçe annelere sık sık emzirmelerini tavsiye ederim.

İlk beslenmeye biberonla başlayan bebek emmeye nasıl alıştırılabilir?

Emzirme doğal bir süreçtir. Bebekler bu içgüdü ile doğar. Bu içgüdüleri destekleyecek yöntemlerle, emzirme pozisyonlarıyla sonuç elde edilebilir. Ancak basitçe annelere tavsiyem, temel prensip olarak bebekleriyle birlikte geçirdikleri süreyi ve teması arttırmaları. Özellikle tensel temas yapmaları fark yaratır.

Göğüste süt birikmemesi için neler yapılabilir?

Sıkça emzirmek, etkin emmiyorsa, pompalamak

Annenin yediği gıdalar süte geçer mi?

Evet belli miktarlarda geçebilir, özellikle gaz yapan yiyecekler bebeklerde ciddi sıkıntı yaratabilir, bu da anneyi bunaltan bir sorun olarak döner.

Reflüsü olan bebekler nasıl emzirilmelidir?

Böyle bebeklerde yatış pozisyonu önemli. Emzirirken de arkaya yaslanarak emzirme ya da bebeğin başının yükseltildiği pozisyonlar önerilir.

En doğru emzirme pozisyonu hangisidir?

En doğru pozisyon; anne&bebek çiftine göre değişir. En doğru emzirme pozisyonu, anne ve bebeğin rahat ettiği, bebeğin memeyi boşalttığı, annenin ağrı duymadığı pozisyondur. Her anne bebek kendi pozisyonlarını yaratabilir, kitaplara ya da öğretilere bir kuralmışçasına bağlı kalmak anlamsız. Her anne&bebek iç güdülerini dinleyerek, kendileri için en rahat pozisyonu deneme-yanılma yöntemi ile kolayca bulabilirler. Çünkü emzirmek doğaldır.

Bu sitede yer alan tüm yazılı ve görsel materyaller emzirmedanismanligi.com sitesine ve site sahibine aittir. copyright © 2015 - 2024