Türkçe İngilizce

Gerçekten bebek dostu hastane mi?

"Bebek Dostu" ünvanı nasıl alınır?

Son zamanlarda emzirme danışmanlığı verdiğim ailelerde “hastanede mama başlandı“ ifadesini o kadar sık duyar oldum ki… Hangi hastanede doğum yaptıklarını sorduğumda, o hastanelerin aslında birer “bebek dostu” hastane olmaları hayretimi daha çok arttırdı. Çünkü bebek dostu hastane ve mama aynı cümlede geçemez bile! Bu yazımda “bebek dostu hastane” nin aslında ne olduğuna deyinmek istiyorum ve aileleri uyarmak amacıyla yazıyorum. Doğum yaptıkları/yapacakları hastaneleri yazımdan sonra uyarmaları faydalı olacaktır.

“Bebek dostu hastane” kavramı, Dünya Sağlık Örgütü ve Unicef’in anne sütünü teşvik etmek amacıyla geliştirdikleri (anne sütü ile beslenmenin 10 adımı) program sonunda, bu adımları uygulayan hastanelere verilen ünvandır. Türkiye’de sayısı bilinmemekle birlikte pek çok ilde bu hastanelerden vardır. Sağlık Bakanlığı 2010 verisine göre 784 hastane bebek dostudur. Hatta bebek dostu İL ünvanları bakanlık tarafından verilir olmuştur (2010 verisi 78 bebek dostu il).

Bebek Dostu Hastaneler Neler Yapmakla Yükümlüdür?

Anne sütü ile beslenmenin 10 adımını uygulamakla sorumludur. 2 yılda bir bakanlık tarafından denetime tabi tutulurlar, bu adımları uygulamadıkları takdirde ünvanları geri alınır. İşte bahsi geçen 10 adım:

1. Anne sütü ile beslenmenin yazılı yöntemleri hastane çalışanlarına düzenli olarak iletilir.

2. Sağlık çalışanları yöntemleri uygulamak üzere bu yeteneklerini geliştirme yönünde eğitilir.

3. Bütün hamile kadınlar anne sütü beslenmesinin uygulaması ve yararları hakkında bilgilendirilir.

4. Annelere doğumdan sonraki ilk yarım saat içinde emzirmeye başlamaları konusunda yardım verilir.

5. Bebeklerinden ayrılmış olsalar da anneler sütlerinin sürekliliği için ve süt verme konusunda bilgilendirilir.

6. Yeni doğan bebeğe tıpça gerekmediği sürece anne sütünün dışında hiç bir gıda ya da içecek verilmemelidir.

7. Anne ve bebeği 24 saat bir arada tutmaya özen gösterilmelidir.

8. Altı aydan sonra da bebek istediği sürece süt verilmelidir.

9. Anne sütü alan bebeğe emzik verilmemelidir.

10. Sütle beslenmeyi destekleyen gruplar kurup anneler hastane ya da klinikten ayrılırken bu gruplara yönlendirilmelidir

(Kaynak http://www.unicef.org/turkey/ir/_mc2.html).

Burada özellikle 4,5 ve 6. madde kritik önem taşımaktadır. 4. adımla ilgili; doğumdan hemen sonra ilk yarım saat içinde emzirmeyi başlatan hastane sayısı maalesef ki az... Son yıllarda doğuma hazırlık sınıflarında ten teması ve doğumdan sonra “bebeği göğsünüze yatırın” mesajı verildiğinden, bu uygulamayı artık talep eden anne sayısı çok şükür ki arttı. Peki ya bu mesajı almayan anneler? O nedenle hep söylerim, mutlaka bir doğuma hazırlık eğitiminden geçmekte fayda var.

Bebeğinden ayrılmak zorunda olan annelerin kaçıcın ilk 6 saat içinde sütleri sağılmaya başlıyor? 5. Adımı da hakkıyla uygulayan hastane sayısı oldukça az.

6. adım...Bebeğe mama verme tıbbi gerekçeleri...Kan şekeri düştü, sarılığı çıktı, annenin sütü gelmedi, annenin sütü çok az, bebek kilo kaybetti, annenin meme ucu içe çökük... Hiç biri aslında mama verme gerekçeleri değil. Ebelik ve hemşirelik bölümünde ders verirken öğrencilerimle birlikte staj zamanlarımızda kan şekeri sınırın altına düşmeden, sarılık değeri sınırı aşılmadan mama verilen vakalara bizzat şahit oldum. Mezun ettiğim öğrenciler ile zaman zaman bir araya geliriz ve hemen çalıştıkları hastanede emzirmeyle ilgili uygulamalarını sorarım ve maalesef bebek dostu hastane olmalarına rağmen mama verme eğilimlerinin yüksek olduğunu görürüm. Üzülerek...

Şimdi annelerin dikkatini şuna çekmek istiyorum: Doğum yaptığınız hastanenin her ne kadar bebek dostu ünvanı varsa da, gerçekte uygulamalarının nasıl olduğuna dikkat ediniz ve doğum yaptığınızda bu 10 adımı onlardan uygulamalarını isteyiniz. Sertifikalı bir emzirme danışmanları var mı? Mama verme tıbbi gerekçeleri neler? Genel olarak doktor, ebe ve hemşirelerin doğum ve emzirme konusundaki yaklaşımları nedir? Bu konuda ne kadar bilgililer, becerikliler? Emzirmede güçlük yaşadığınızda çözüm yaklaşımları nasıl? Özellikle çocuk hekiminin tutumu önem kazanır. Anne sütünü destekleyen bir hekim seçmekte fayda var.

Son olarak, denetimlerin daha sık yapılması ve her geçen gün hakkıyla bu ünvanı alan bebek dostu hastanelerin sayısının artması dileğiyle...

Bu sitede yer alan tüm yazılı ve görsel materyaller emzirmedanismanligi.com sitesine ve site sahibine aittir. copyright © 2015 - 2024