Türkçe İngilizce

Pilates & Emzirme: Mükemmel İkili

Gebelikteki Faydaları Eminimki “gebeliğin fizyolojik lordoz”unu pek çok kişi duymuştur.

Gebelikteki Faydaları

Eminimki “gebeliğin fizyolojik lordoz”unu pek çok kişi duymuştur. Gebelikte büyüyen bebekle birlikte ağırlık merkezi öne doğru kayarak, bel omurlarında sıkışma ve bel kavisin artmasına neden olur. Bel kavisinin artması gebelikte normaldir ve tam da bu yüzden “fizyolojik” (normal) lordoz olarak isimlendirilir. Ancak bu kavis; omuz, sırt, bacak ve kalça kaslarınız güçsüz ise vücut tarafından tolere edilemeyip, sırt ve bel ağrılarına neden olur. İşte pilates güçsüz olan kaslarınızı güçlendirerek ve omurganızın “doğal duruşu”nu destekleyen pek çok egzersiz ile bel ağrılarınıza son verir. Çünkü pilateste pek çok hareket doğal duruş olarak tabir edilen pelvisin (leğen kemiği) hafif öne doğru alınması esasıyla başlar. Pelvik kemiği öne alarak aslında bel omurlarınızı da sıkışmadan korumuş olursunuz. Bu kısmı görsel şekillerde daha iyi anlamak için sizi evdehamilepilatesi.com’daki sunuyu incelemeye davet ediyorum. http://www.evdehamilepilatesi.com/#!multimedya/cj6r

Pilates yaparken antreman sonunda hep şunu demişimdir: “Tanrı iyi ki Joseph Pilates’i yarattı!” Joseph’in raşitik olduğunu pek az kişi bilir, Joseph raşitizmden kurtulmak için geliştirdiği ve “kontrol sanatı” olarak yorumladığı bu spor dalını pek çok dansçı, asker ve jimlastikçiler üzerinde deneyerek geliştirmiştir.

Doğumdaki Faydaları

Kontol Sanatı olan pilateste sadece bedeni kontrol etmeyiz, aynı zamanda nefesimizi de kontrol etmeyi öğreniriz. Tıpkı doğumda yaptığımız gibi ! Doğumda bebeğin doğum kanalından çıkması için motor itici güce (annenin kaslarını kasarak), bebeği itmesine yani “doğru” ve “etkin ıkınma”sına ihtiyaç vardır. Hamilelikte yapılan pilates ile anne hem hangi kas grubunu kasması gerektiğini öğrenir, beden farkındalığı artar, hem de doğru nefeslerle doğumda en büyük itici güç olan diyaframı kullanmasını öğrenerek ve diyafram kasını güçlendirerek, doğumda GÜÇLÜ bir diyaframla bebeğini itebilir. Pilateste leğen kemiğinin öndeki birleşim yeri olan ve yarı kemikleşmiş eklemi (Simphisis pubisi) esnetme üzerine çalışıldığı için de bebeğin içinden geçtiği doğum kanalı genişlemeye müsaittir. Leğen kemiğinin arkasındaki koksiks adı verilen hareketli eklem de bebek doğum kanalında ilerlerken, geriye doğru esneyerek ona yer  kazandırır. Güçlü diyafram ve esnek pelvis ile bebek doğum kanalının çıkımında fazla beklemediği için, beynin oksijensiz kalması ve kalp atımının düşmesi gibi durumlara maruz kalma riski azalır. Bu yüzdendir ki, hamile pilatesi derslerimin belli sürelerini mutlaka diyafram egzersizlerine ayırırım. Bir de kegel egzersizleri var tabi... Kegel egzersizleri aslında sadece hamilelerin değil aslında tüm sağlıklı kadınların yapması gereken bir pelvik taban kas egzersizi. Özellikle lohusalıkta genital kasların toparlanmasına yardımcı olmasının yanı sıra, idrar kaçırma problemi olan kadınlar için de bu egzersizleri kullanırız. Hatta cinsel yaşama da bu egzersizlerin yararlı etkileri olduğunu biliyoruz.

Ruh Sağlığına Faydası

Pilatesin 6 temel prensibine ek olarak hamile pilatesi derslerimde özellikle “imgeleme” ve “olumlama” tekniğini sık kullanıyorum. Amacı beden-zihin-ruh farkındalığını arttırmak olan pilatesle beyin “hayal kurmayı”, hayal kurarak ruh ve bedenini kontrol etmeyi öğreniyor. Keyifli bir doğum hayal eden anne, gerçekte de keyifli bir doğum yaşıyor. Son aylarda özellikle Özgü Namal'ın doğumuyla gündeme gelen Hypnobirthing yöntemi, pilatesle benzer şekilde imgelemeyi sıklıkla kullanır.

Emzirmeye Faydası-Endorfin’in rolü !!

Pilatesle mutluluk hormonumuz olan Beta Endorfin düzeyi artar. Beta endorfin hem doğum yaparken anneyi, hem de bebeği stresten korur.

Peki bebekler emerken annenin endorfin ve süt yapım hormonu olan prolaktin hormonu düzeylerinin arttığını biliyor muydunuz? Yapılan son çalışmalar, endorfin ve prolaktin arasında güçlü bir bağıntı olduğu hipotez üzerine yoğunlaşmakta. Stresin sevgi hormonu olan ve süt inme refleksinden sorumlu olan oksitosini baskıladığını kesin bir şekilde biliyoruz. Pilates yapan bir kadın ruhsal olarak stresten arınacağı için ya da stresle daha iyi baş edeceği için oksitosin baskılanmayacak ve süt inmesi kolaylıkla gerçekleşecektir.

Amerikan Obstetrisyen ve Jinekologlar Derneği (ACOG) gebelere günde en az 30 dakikalık egzersiz önermekte. Gebelik, doğum, emzirme fizyolojisi ve hatta ruhsal-cinsel mutluluk üzerine bu kadar faydası olan pilates varken, başka egzersizlere ne gerek var :) www.evdehamilepilatesi.com

Bu sitede yer alan tüm yazılı ve görsel materyaller emzirmedanismanligi.com sitesine ve site sahibine aittir. copyright © 2015 - 2024